ניהול כיתה
תוכלו לצפות בסרטוני הדרכה למורים בנושא ניהול כתה, שיעזרו לכם להתמודד בניהול השיעור ועוסקים בסוגיות הבאות:
-
ניהול קונפליקט במהלך שיעור
-
אירוע בכתה על רקע היעדרות ממושכת של תלמיד
-
ריב בכתה
-
פלאפונים בשיעור?
סרטוני הדרכה למורים - ניהול כתה
ניהול כתה זו אומנות - הגיע זמן חינוך
ניהול כתה זו אומנות, כדי לנהל את הכתה בצורה טובה, אנחנו צריכים חושים חדים, לאהוב את התלמידים ואין ספק שגם קצת (או הרבה) ניסיון לא יזיק…
לכל אחד מאתנו סגנון ניהול כיתה משלו – אבל ישנם מספר עקרונות לניהול כיתה שיכולים לעשות עבורכם את כל ההבדל:
ניהול כיתה - עקרונות
סירטון כלים לניהול כתה - בין הצילצולים
כלים מרכזיים אשר בעזרת עקביות והתמדה יהפכו להיות כלים משמעותיים לשיפור האקלים בכיתה. המורה יוכל להסתייע בהם בכל פעם שיתעוררו בעיות משמעת בכיתתו.
להלן שלושת הכלים:
א. "דף דאגות"- כשכיתה רועשת במיוחד ניתן לבקש מהתלמידים להוציא דף ובו לכתוב את כל הדברים המטרידים אותם, מדאיגים אותם, מעסיקים אותם...בתום כתיבה של 5 דקות יש לבקש מהתלמידים להכניס את הדף לתיק. המורה מבטיח להם שבתום השיעור יאפשר להם להוציא את הדף מהתיק.
ב. "עכשיו מתמקדים"- למקד את התלמידים ללמידה. להבטיח לתלמידים שהשיעור יערך רק 35 דקות. הזמן הנותר יוקדש למשהו שונה מתוכן השיעור: שיחת חולין, משחק, בדיחות וכו'. התנאי להסכם זה הוא שבזמן השיעור התלמידים יהיו ממוקדים מאוד ללמידה .
ג. "מחיאות כפיים"- כלי בו ישתמש המורה יחד עם תלמידי הכיתה בכל פעם שמשהו טוב קורה: כל התלמידים הגיעו עם ציוד, תשובה מקורית של תלמיד, הצלחה במשימה כיתתית וכו'. כלי לחיזוק התנהגות רצויה .
כלים לניהול כיתה
פסיכולוגיה עברית - מאמרים על פי מאמרה של ד"ר אורית אלפי- " נלחמים בויתור"
המודל מציג מספר שלבים לדיאלוג בונה אמון עם התלמיד :
שלב החימום-המטרה של החימום היא ליצר אווירה שעשוייה לרכך התנגדויות ראשוניות, ולתת תחושה שמדובר בשיחה שאינה מתמקדת בנזיפות ותוכחות.
מיקוד בחיובי -שלב זה עוסק עדיין ביצירת תנאי הבסיס לדיון בבעיות, כשאחד מתנאי הבסיס הוא היכולת של המורה לצאת מעמדה שיפוטית ודיכוטומית הממוקדת רק בבעיות שיוצר התלמיד.
בירור בעיות שמציקות לילד - שלב זה נועד לברר את מה שתומס גורדון מכנה "הבעיה של הילד". כלומר אותם דברים שהילד עצמו חווה כבעיה.אין תשובה נכונה או לא נכונה בשלב הזה, שמטרתו למידה של עולמו הפנימי של הילד. כל תשובה שמלמדת אותנו על מה שמפריע לילד היא תשובה טובה.
תיאור הבעיות אותן רואה המורה-זהו השלב שבו המורה (יש שיגידו "סוף-סוף"), מתארת לילד את הבעיות שהמורה חווה במפגש איתו. כלומר את אותן התנהגויות של הילד אשר בעיני המורה הן התנהגויות פוגעות, מפריעות או מכשילות.
גיבוש המסר החינוכי-טיפולי-זהו השלב שבו על המורה 'לארוג' את חלקי השיחה השונים לכדי מסר חינוכי טיפולי. המסר מהווה מעין 'טקסט מניא' במונחים של אליצור ועומר (1999), שמטרתו להניא את הילד מהוויתור על הלמידה. שלב זה של השיחה רצוי שיוביל להזמנה של המורה את התלמיד ליצירת ברית. תנאיה של הברית, ותוכניות הפעולה הנגזרות ממנה אינם נושא למשא ומתן. אך ההסכמה על כך שהמורה והתלמיד שניהם מצוים באותו צד של המתרס ושניהם יחד נלחמים בוויתור – היא כשלעצמה הישג חשוב של השיחה.